Zaterdag en zondag 13 en 14 mei

Begin zaterdagochtend met een ontbijt bij Grand Cafe Xieje aan het Leeghwaterplein. Eigenaar Rogier Baas ontvangt mij allervriendelijkst. Ben er op uitnodiging van de gouverneur Manja van der Plasse van district 1600 van Rotary International. Vandaag vindt in de nabijgelegen hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein de districtsconferentie 2023 (DISCON) plaats. Ontmoet een aantal actieve Rotarians zoals onder anderen inkomend gouverneur Jan de Mooij, voorzitter van de DISCON-commissie Hennie Homan en Elisabeth Minnemann, collegevoorzitter van De Haagse Hogeschool, waar DISCON dit jaar plaatsvindt. Wandel vanuit het Leeghwaterplein naar De Haagse Hogeschool. Op het voorplein staat de Spacebuzz. Beloof na afloop er een kijkje in te nemen. Begroet bij binnenkomst een aantal bekenden en bezoek de standjes met informatie over de verschillende initiatieven waarmee Rotary verbonden is, denk aan Moldavië, Oekraïne, Haïti, Art-S-Cool, de leskist kansrijk en de stichting Digital Child Rights. Dagvoorzitter Stefan Wijers trapt af, het thema is ‘Vrede en Bestaansrecht, de luiken open voor een mooiere wereld’.

Draag, net als Elisabeth Minnemann en gouverneur Manja, met een toespraak bij aan de opening van de conferentie.

Breng na afloop buiten een bezoek aan de Spacebuzz. Initiatiefnemer Alex van Eesteren geeft een korte toelichting. In het kader van 100 jaar Rotary krijgen vijf scholen in de Haagse regio het project rondom de Spacebuzz aangeboden. Steun het initiatief van harte.

Op 11 mei 2020 voltrok zich op Scheveningen een drama: vijf surfers kwamen om het leven. Bezoek in de loop van de ochtend de plaquette op het Noordelijk Havenhoofd aan de Strandweg die ter nagedachtenis is aangebracht op deze symbolische plek.
Ontmoet Stefan Koper en zijn vrouw op de parkeerplaats bij het havenhoofd. Stefan is de initiator van de plaquette. Erik en Robin, bestuursleden van de Holland Surf Association, zijn er ook. Loop samen met hen richting de herdenkingsplek. Leg daar, in het bijzijn van een vader en moeder van één van de slachtoffers, vijf witte rozen neer. Spreek met de ouders over de gebeurtenissen die bewuste dag. De tekst op de plaquette ontroert me. ‘The waves are a silent witness’.

Ben aan het eind van de ochtend in de Spakenburgsestraat (in Rustenburg Oostbroek).


Bezoek er op uitnodiging van zoon Nick de winkel van de ‘kruideniers’ Roelie en Leo van der Poel. Het echtpaar runt samen zo’n 40 jaar de zaak. Ze hebben besloten medio augustus van hun welverdiende pensioen te gaan genieten. Verras hen met een bezoek (de buurt weet het wel, want er is veel belangstelling). Overhandig een bos bloemen, krijg een rondleiding door de winkel en hun ernaast gelegen huis. Leo en Roelie zijn een begrip in de buurt, al is het alleen al om hun service en enorme betrokkenheid. Het is hier nog mogelijk op de ‘pof’ boodschappen te doen… Doe na afloop zelf ook een paar boodschappen. Niet op de pof overigens.


Breng aan het begin van de middag ter ere van de 90e verjaardag – precies vandaag – van hockeyclub HDS (Houdt Dapper Stand) een bezoek aan de club aan de Madesteinweg. Bestuurslid Frits Emmerik doet me in- en uitgeleide. Voorzitter Jacco de Hooge en jeugdvoorzitter Eline van Leeuwen vangen me op en leiden me rond. Het is net als alle andere zaterdagen een reguliere wedstrijddag. Loop een rondje langs de velden. Jacco en Eline praten me bij over het reilen en zeilen van de club. Spreek aan het einde van het rondje de aanwezige vrijwilligers en (ere)leden toe. Peter en Desiree Boelhouwer krijgen van Jacco de titel ‘Lid van verdienste’. Ontvang zelf uit handen van de voorzitter een fraai HDS-hockeyshirt en een miniatuur hockeystick voor mijn kleindochter Florien. Zwaai naar Ben Lachhab van de Participatie Keuken. Goed om te weten dat hij met zijn initiatief ook sportverenigingen aan zich weet te binden. Geniet van Ben’s soep. Ga op de foto met Françoise en Tim, zij waren ook bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Belangrijkste bericht nu: Françoise heeft met 2-1 gewonnen.
Op rodi.nl een terugblik op deze middag bij HDS.
Ontmoet Peter Hordijk (vele jaren vrijwilliger hier) en erelid Roy Jansen, een fenomeen binnen de Haagse hockeywereld. Krijg een kopje koffie toe van Tony Manapol.

Fris me thuis even op. Fiets aan het eind van de middag richting het voormalige Stadhuis aan Javastraat 26. Draag met een korte toespraak bij aan een bijeenkomst ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging Vrienden van Den Haag. De vereniging vindt haar oorsprong in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. De dreigende afbraak van het Kurhaus was de druppel die de emmer deed overlopen. Een aantal betrokken Hagenaars sloeg de handen ineen om sloop van het vertrouwde Kurhaus te verhinderen en zo werd in 1973 de vereniging Vrienden van Den Haag opgericht.


Secretaris Willem Frans Arts begroet me bij de voordeur. Wij waren ‘buren’ toen ik tijdens mijn eerste jaar aan het Louis Couperusplein woonde. Het is mijn eerste bezoek aan het pand. In de voormalige raadzaal op de eerste verdieping roept de bomvolle zaal gezamenlijk ‘welkom burgemeester’. Een warm onthaal van de vele leden en geïnteresseerden. Rupert van Heijningen, voorzitter van de vereniging, vertelt met passie en bevlogenheid over de rol van de Vrienden van Den Haag voor de stad en over de vriendschappelijke relatie met de gemeente. Krijg een mandje vol verrassingen aangeboden. Het bevat een nieuwe serie wenskaarten, een boekje over de fiets- en wandelroutes in het Central Innovation District (gemaakt door Christine Sijbesma en Jacob Bijl) en het jubileumnummer van het blad van de vereniging: Ons Den Haag.


De vereniging biedt bovendien, net als 30 jaar geleden in 1993, een vriendenbankje aan de gemeente aan. De locatie van het bankje wordt het Piet Heinplein. Verras de aanwezigen met het uitreiken van de Haagse Stadspenning, een erkenning voor het werk en aanmoediging voor de komende halve eeuw. Begroet ambtsvoorganger Paulien Krikke, gemeenteraadslid Robert Barker, oud-wethouder Joris Wijsmuller, en spreek met enkele aanwezigen. Neem afscheid en fiets in het zonnetje naar huis.

Zondag is het moederdag. Liet mijn moeder in Edam gisteren mede namens m’n broer Koos en Simone in de bloemen zetten. Maak in alle vroegte een wandeling in de wijk. Loop heen en weer naar het Vredespaleis. Gebruik de lunch bij mijn zoon thuis in Utrecht. Hij is vandaag 28 jaar geworden. Van harte. M’n moeder, broer Koos, Simone, dochter en kleindochter Florien zijn er ook. Bart heeft het prima voor elkaar. Reis met tram, trein en wederom tram met enig oponthoud terug naar huis. Stap over op Gouda CS. Verricht, terug thuis, enige huiselijke klussen (de was en de strijk), lees in de stukken uit de loodgieterstas en zie flarden van de voetbalwedstrijd Feijenoord-Go Ahead Eagels (3-0) op televisie. Feijenoord is daarmee kampioen van Nederland. Bel in de loop van de avond met de Commissaris van de Koning Jaap Smit.