Zaterdag en zondag 17 en 18 september

Ochtendwandel in het donker. Het waait stevig. Voor het eerst sinds lange tijd heb ik weer een jas aan tijdens de wandeling. Draag in de loop van de ochtend bij aan de opening van het PrinsjesOntbijt. Deze keer in een bomvolle Grote Kerk in plaats van langs de Hofvijver vanwege het slechte weer. Uit alle acht stadsdelen zijn actieve en betrokken bewoners aanwezig. Iedereen heeft er zin in. Er is muziek, er zijn kraampjes. Paula Udondek praat het allemaal aan elkaar. Spreek en zie veel mensen. De wethouders Balster, Bruines, Kapteijns en Parbhudayal zijn er ook. Krijg na afloop van de tafel waaraan Groningers zitten een heuse Groninger koek van Knols. Attent. En lekker.

Ben rond het middaguur bij de Hoge Raad aan het Korte Voorhout. Vandaag hebben zij een open dag. Iedereen heeft de gelegenheid een kijkje te nemen in de wereld van de cassatierechtspraak en om het bijzondere gebouw van binnen te bekijken. Zie dat het in het gebouw al druk is met bezoekers die op de open dag zijn afgekomen. Jong en oud. Lever zelf een bijdrage aan de open dag tijdens een driegesprek met de president van de Hoge Raad Dineke de Groot en procureur-generaal Edwin Bleichrodt. Spreken met elkaar in de mr. Visserzaal onder leiding van adviseur Jan Willem Jurg over het belang van vertrouwen in de democratische rechtsstaat, spreken over het openbaar bestuur in het algemeen, het onderhouden van de contacten met ‘de buitenwereld’ en over wat vrede en (grond)rechten betekenen in onze beroepspraktijk. Beschouw het als eer te hebben mogen bijdragen.

Draag in de Hyacinttuin aan de Anemoonstraat met een korte toespraak bij aan de onthulling van een herinneringsbord met de foto van de Joodse kinderen Greetje en Jaap Cohen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en in 1942 Auschwitz zijn omgekomen. Het herinneringsbord staat vlak bij de plek waar de foto is gemaakt. De kinderen zaten destijds op de nabijgelegen kleuterschool. Het is het resultaat van een burgerinitiatief (Miranda Vermeulen en Arthur Gelink) en samenwerking tussen veel mensen en organisaties in de Bloemen- en Bomenbuurt. Onder de aanwezigen zijn de dames Martha Bakkum-Drubbel en haar tweelingzus Barbara. De zussen (inmiddels 90+) staan allebei op de foto die afkomstig is uit Martha’s fotoalbum. Twee levende getuigen van die ene foto van voor de Tweede Wereldoorlog. Wat een ontroerend verhaal. Mooi om met beide dames kennis te maken. Wandel na afloop langs de verschillende kramen. Krijg van Ema Dessens een fraai blauwkleurig beschilderd tegeltje kado.

Was onlangs op bezoek bij de stichting Broodexpres en maakte kennis met Willem van Ettinger. Willem vertelde over een zeer actieve vrijwilligster in de wijk, Nadia el Arnouki. Reik Nadia aan de Wolweversgaarde vanwege haar tomeloze inzet voor onder andere de Broodexpres en bewonersbedrijf Pandje 4 in Dreven en Gaarden de Stadsspeld van Den Haag uit. Zeer verdiend.

Krijg ondertussen een rondleiding in de kleding- en voedselbank en wens iedereen veel plezier (en eet smakelijk) bij de buurtbarbecue die op het punt van beginnen staat.

Breng tenslotte aan het eind van de middag in Loosduinen een bezoek aan een gezin dat werd getroffen door een zeer ingrijpend ongeval. Emotievolle ontmoeting met een paar sterke mensen. Stap, aan het eind van de middag terug thuis, op de fiets. Doe een paar weekendboodschappen aan de Badhuisstraat. Bel met m’n dochter die met haar gezin op vakantie is in Frankrijk.

Het regent als ik zondagochtend vroeg mijn ochtendwandeling maak. Niet getreurd. Doorlopen … Beleef een rustige druilerige en winderige zondag. De verwarming gaat aan. Voor het eerst sinds het voorjaar. Bezoek in de loop van de middag een ontvangst in de tuin van Heleen en Ben Verwaayen in Bergen aan Zee. Zie veel goede bekenden uit politiek en maatschappij. Ben op tijd terug in Den Haag. Een drukke week ligt voor de boeg. Bel met m’n moeder in Edam en ga naar bed.