Vrijdag 8 maart

Ga zwemmen. Fiets vanaf huis richting de Kazernestraat. Zie onderweg dat het slechts twee graden is. Op het Stadhuis komen de studenten bestuurskunde Melle Rekvelt (“Ik wil burgemeester worden”), Marieke Wiebes, Natanja Sijnstra en Puck Verheul langs voor een interview. Zij maken een opname voor het studieprogramma Leadership in Organisations van de Universiteit Leiden. Krijg boeiende vragen over verschillende aspecten van leiderschap en op welke wijze ik daar invulling aan geef. Stemt her en der tot nadenken.

Praat bij met cabaretier Jörgen Raymann over enkele actuele onderwerpen en over zijn werk als Chief Inspirational Officer (CIO). Spreek aan het eind van de ochtend met de gemeenteraadsleden Constant Martini (Hart voor Den Haag) en Andrew van Esch (D66) over de voortgang van de door de gemeenteraad aangenomen onderzoeksmotie over samenwerking met Oekraïne. Voer het gesprek samen met Rob en Martin (beiden van de directie Internationaal).

Ontvang aan het begin van de middag Leonie van Galen, een inwoner van Loosduinen. Zij heeft veel meegemaakt in haar leven. Haar echtgenoot is politieman. Leonie is ernstig ziek. Ons gesprek is ontroerend en waardevol.

Zit via MS Teams een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Ga daarna op uitnodiging van voorzitter Leo van Rheenen op werkbezoek bij de stichting Harlin aan de Ketelstraat in Laak. Ontmoette Leo op diverse bijeenkomsten. De stichting doet goed werk in Laak, waar veel mensen een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Al vele jaren is Leo – die zich niet laat hinderen door zijn gevorderde leeftijd – voor velen een steun en toeverlaat. Leo laat me samen met zijn bestuursleden (Dave de Bruin, Patricia Troudes en Jeffrey Jouvenaar) zien wat ze allemaal hebben opgebouwd en hoe ze werken. Een blauwe shirts ‘familie’ die veel doet voor elkaar. Draag samen met Faya bij aan de opening van de nieuwe woonkamer. Hoor daar meer over de betekenis van de stichting. Ook de zoon van Leo, Frans van Rheenen, is actief bij de stichting.

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Deel daarom op Instagram een kort verhaal en twee foto’s.

Breng in de loop van de middag op uitnodiging van Sanne Cuypers een werkbezoek aan de Haagse Straat Organisatie (HSO) aan het Trekvlietplein. Doe dit in het kader van de week van de afvalhelden. Draag bij aan het bedankmoment voor de medewerkers van de Haagse Straat Organisatie (HSO) en de Haagse Milieu Services (HMS), de ondergrondse container-adoptanten en de wijkambassadeurs. Dagelijks zijn ruim 700 medewerkers aan de slag om de stad schoon te houden. Dat zijn medewerkers die de straat vegen en het zwerfafval in de groengebieden opruimen. Maar ook medewerkers die het afval inzamelen, grofvuil/afval ophalen dat naast containers is gezet en de medewerkers op de afvalbrengstations. En niet te vergeten zijn er ook veel bewoners die zich dagelijks inzetten om de stad schoon te houden, waaronder de eerdergenoemde adoptanten die zich ontfermen over een van de ondergrondse restafvalcontainers en natuurlijk de wijkambassadeurs. Zij zijn actief in hun wijk en vinden het leuk om mensen te enthousiasmeren. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat steeds meer mensen meedoen aan het schoonhouden van de buurt. Paulien en Max doen me in- en uitgeleide. Het hoofd Haagse Straat Organisatie (HSO) Marcel stelt mij voor aan allerlei medewerkers. Spreek een dankwoord uit aan alle aanwezige ‘afvalhelden’. Maken een groepsfoto.

Krijg een rondleiding over het terrein en uitleg over het (hagel)nieuwe wagenpark. Ben ondertussen in gesprek met een groot aantal medewerkers. Frank Jansen maakt foto’s. Deel op Instagram een terugblik op het werkbezoek.

Meteen door naar de Prinsegracht. Draag aldaar bij aan de ‘officiële’ opening van café-brasserie ‘Nationaal’. Doe dit op uitnodiging van Maarten Hinloopen, eigenaar van deze en van een aantal nabijgelegen horecazaken en voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Krijg van Peter Drijver (SCALA architecten) een kijkje achter de schermen en uitleg over de historie van het pand. Mag met de ‘equipe’ op de foto voor de zaak.

Wens Maarten en de zijnen van harte geluk met deze prachtige gerestaureerde ‘parel’ in Den Haag. Ondertussen is er prachtige muzikale omlijsting door Luca Warmer.


‘ … Café ‘Nationaal’ is een café-brasserie met een Brusselse twist, wat goed merkbaar is als je in de zaak staat. Het pand, een rijksmonument, ligt op de hoek van de Prinsegracht en de Boekhorststraat en dateert uit de 17e eeuw. Prinsegracht 2 en het eraan vastgelegen Boekhorststraat 1 zijn in de 19e eeuw omgebouwd tot winkelruimtes en kregen op het niveau van de begane grond een winkelpui. In 1885 kwam er op deze locatie een bier- en koffiehuis dat bijna twintig jaar later de naam café ‘Nationaal’ krijgt. Veel later zijn er een Chinees restaurant Lung Fung en King Spareribs gevestigd. De naam Nationaal is terug. En overigens is al het andere onder handen genomen of hersteld …’.


Heb, terug op het Stadhuis, via MS Teams een overleg met de directeur van het Nationaal programma Den Haag Zuidwest Chris Schaapman. Bereiden de komende vergadering van de Alliantieraad voor. Heb telefonisch contact met Chiu Man en (later) met Anil Soerdjbalie (beiden van de politie). Woon ten slotte aan het begin van de avond in de Kazernestraat de voorontvangst bij van het ‘Diner du Corps’ ter gelegenheid van het 13e lustrum van het Haagsch Studenten Schutters Korps (HSSK) Pro Libertate. In het fraaie pand van Sociëteit de Vereeniging ontvangen de bestuursleden Jonathan (praeses en korpscommandant), ab actis Kasper Heijink, quaestor Sam van Wees, assessor primus Vinnie Fokkens en assessor secundus Harold Dos mij allerhartelijkst. De vereniging draagt bij aan een aantal evenementen in de stad. Zo zijn ze aanwezig tijdens Prinsjesdag, de herdenking op 4 mei en op Veteranendag. Maak kennis met een aantal (oud-)leden en wens de vereniging van harte geluk met de 65e verjaardag.

Het schemert als ik op de fiets richting huis stap. Thuis wacht de inhoud van de loodgieterstassen. Beluister via Den Haag FM flarden van de voetbalwedstrijd RODA JC-ADO (2-2).